Büyüklerimiz anlatır biz dinlerdik 2000 internet balonunun (dot com bubble) patlamasını. Aynı 1928 büyük buhranı anlattıkları gibi…
Evvel zaman içinde en kıytırık projeler bile bol bol yatırım almış, gerçek değerlerinin onlarca kat üzerinde borsada işlem görür hale gelmiş. Bunun sonucu olarak olmayan paralarla şişirilip olmayan değerler üzerinde işlem gören şirketler birbiri ardına patlamaya başlamış. Tabii uyanan yatırımcılar da koşarak kaçmaya başlamışlar. Çöküş…
Mış muş derken günümüze gelelim. Hatırlıyorum, üniversitede hi5, yonja vs vardı,her Allah’ın günü davet gelirdi, hiç hazetmezdim. Sonra Emel’in telkinleriyle Facebook’a adım attım. Yıl 2007’ydi.
Sonra bir anda patlama yaşandı ve internet alemi sosyal medya / mecra savaşlarına sahne olmaya başladı. Hatta sosyal medya uzmanı gibi acayip meslekler de ortaya çıktı. Bazı firmalar işi abartıp beş yıl tecrübeli sosyal medya uzmanı aramaya başladı. Neyse bunlara gülüp geçiyorum.
Ancak bir konu varki sinyallerini bu hafta net bir şekilde görmeye başladık: Sosyal mecralar batıyor!
Milyar dolarla ifade edilen sosyal mecralar gerçek borsa değerlerine döküldüğünde değerlerini hızla kaybedecekleri görüldü. Sosyal mecra balonu patlamak üzere. Bu balonu da önceki(ler) gibi yaratanlar patlatacak, parsayı da yine onlar kapacak.
İşin sonunda ise sosyal mecralar küçülüp başkalaşmaya başlacak bence. Facebook gücünü kaybedip genel bir platforma dönüşecek ve üzerinde belki onlarca / yüzlerce mikro sosyal mecralar olacak, mesela ilk örnek Pinterest’in yükselişi. Belki OpenID ile sağlanmaya düşünülen internet çapındaki “single sign-on” hikayesinde Facebook omurga, en önemli aktör olacak ancak sosyal mecra gücü tükenecek gibi görünüyor.
Yani Facebook, kocaman bir Kipa olmak yerine AVM olacak, irili ufaklı konusunda özelleşmiş dükkanları barındıracak. Böylesi daha keyifli olacak bence.
Dipnot: Bu aralar mikro lafıyla bozdum sanırımı kafayı :) Ancak dünya her alanda özelleşmeye / tek konuya odaklı çalışmalara kayıyor / kayacak. Eskiden firmalar herşeyi kendi yapardı, şimdi güvenlik, ulaşım, yemek gibi konuları profesyonellere emanet ediyor. Hatta yazılım firmaları bile yetemedikleri yerlerde dış kaynak kullanıyor.
Sosyal Medya Uzmanı, kısıtlı veri ve argümanla kurum/markanıza Sosyal Mecralarda maksimum fayda ve algı kazandıran kişidir.Dijital dünyada markaların konumlanması ve rekabet edebilmesi için aktif ve dinamik bir yapıya sahip olması gerekmektedir.Bir sosyal medya uzmanın görevi tam da bu noktada başlar.