Günümüzün teknoloji dünyasında, dijital âlemin soyut hayatlarını daha somutlaştırmaya, elle tutulur hale getirmeye yönelik en büyük adımlardan birisi 3d yazıcıların ortaya çıkmasıdır. Şöyle ki bilgisayar ortamında 3 boyutlu olarak resmedilen her nesne, 3d yazıcılar sayesinde dokunulabilir bir hal almaktadır. 3d yazıcılar, dijital ortamlardaki 3 boyutlu verileri somu, katı bir nesne haline getirip, insanlara sunmaktadır. 3d yazıcıların geçmişi çok da yeni olmamakla birlikte, önceleri sadece hobi amaçlı kullanıldıklarını söylemek doğru olacaktır. Ancak günümüzde robotik biliminin hızla geliştiği ve bu bilime ilginin giderek arttığı düşünüldüğünde 3d yazıcılarla elde edilen 3 boyutlu materyallerin iş kollarında kullanılması, bireylerin kişisel ihtiyaçlarının bu 3 boyutlu ürünlerle karşılanması hiç de şaşırtıcı olmamaktadır.
En İşlevli 3d Yazıcı Modelleri
3 boyutlu bilgisayar verilerini dokunulabilir, elle tutulabilir hale getiren, somutlaştıran pek çok 3d yazıcı modeli bulunmaktadır. Sanat, bilim, gıda, sanayi gibi çok çeşitli alanda sıklıkla kullanılan 3d yazıcılar Türkiye’nin teknoloji marketi olan Robotistan’dan uygun fiyatlarla ve kaliteli hizmetle temin edilebilmektedir. Robotistan 3d yazıcı modelleri, en sık tercih edilen markaların kalite garantisiyle, müşterinin taleplerini en yüksek oranda karşılama amacıyla www.robotistan.com’da bulunabilmektedir.
Robotistan 3d Yazıcı Modellerinden Birkaçı
Raise 3d N2 Plus (çift kafalı): Raise 3d yazıcıyı diğer modellerden ayıran en önemli özelliklerden birisi 12X12X2 inch gibi geniş bir baskı alanı sunmasıdır. Bununla birlikte 7 inch büyüklüğündeki dokunmatik ekranı hem kullanım kolaylığı sağlamakta hem de basımın ne durumda olduğunu an be an takip edilmesine olanak tanımaktadır. Ayrıca cihazın dokunmatik ekranına WİFİ, LAN, USB ve SD kart ile bağlanabilme imkânı, çift kafalı olması sayesinde 2 farklı flamentin aynı anda kullanılabilmesi de cihazın tercih edilirliğinde önemlidir.
Ultimaker 2 Extended+: Ultimaker 2 Extended’in yenilenmiş, geliştirilmiş hali Ultimaker 2 Extended+’tır. Cihaz güvenilir donanımı ve kullanım kolaylığı ile 3d yazıcı modelleri arasında çığır açmıştır. Şöyle ki cihazdaki ısı yatağı elde edilen ürünün daha pürüzsüz ve kusursuz olmasına yardım etmekte, eğrilme, bükülme, şekil bozukluğu önlenmektedir. Saniyede 300 milimetre hıza çıkabilen Ultimaker 2 Extended+, katran çözünürlüğünde yaklaşık 20 mikron düşebilmektedir.
Zortrax M200: Zortrax M200, profesyonel kişilerin en hassas, en pürüzsüz, en ayrıntılı işler yapabilmelerine olanak tanıyan nitelikte tasarlanmıştır. Pek çok 3d yazıcı modellerinin aksine Zortrax M200, kullanım kolaylığı ile dikkat çekmekte ve telefon kabı, gözlük, özel tasarımlı kutu, parça kutusu, hediyelik eşya gibi pek çok hobi ürününün de basitçe yapılabilmesine olanak sağlamaktadır. 90 mikron hassasiyete sahip Zortrax M200 ile fiziksel çalışma modelleri, hazır ev ve araba maketleri oluşturulabilir. USB kablo ve SD kart girişleri de bulunan Zortrax M200, metal iskeletlidir ve tek kafa girişine sahiptir.
Sayın Önderim, ben bunlardan birini eve almayı düşünüyorum da ne zaman ucuzlar, insan yiyecek boyuta gelir? :)
Ayrıca satın alma maliyeti yanında operasyonel maliyeti (kartuşu(!) kaç para, ne kadar gider vs) konusunda da bilgilendirme olsa güzel olurdu :)